Novosti

EU će zahtevati uklanjanje neprikladnog sadržaja sa weba u roku od jednog sata

Novinari uglednog britanskog Financial Times-a saznali su kako se u Evropskoj uniji upravo finalizuje predlog zakona usmerenog prema uklanjanju ekstremističkog sadržaja sa Interneta. Primarne mete novoga zakona trebale bi da budu društvene mreže, od kojih će se zahtevati da sa svojih platformi uklone sav ekstremistički sadržaj – i to u najduže sat vremena od njegove objave.

Do sada je uklanjanje nasilnog i ekstremističkog sadržaja u kratkom roku bilo navedeno u preporukama Evropske unije, ali društvene mreže imale su slobodu u implementaciji. Sada je Evropski parlament načinio analizu njihovog ponašanja i, izgleda, odlučio ranije preporuke ipak pretočiti u nešto konkretnije zakonsko rešenje. Prema rečima Poverenika EK za sigurnost Juliana Kinga nova regulativa bi trebala da se odnosi na sve web stranice, a ne isključivo na društvene mreže.

Do sada u vodstvu EU nisu primetili dovoljan napredak u brzini uklanjanja nepoželjnog i opasnog sadržaja, rekao je King, pa su primorani na druge aktivnosti kojima će zaštititi svoje građane. U slučaju da neka od kompanija propusti da ukloni sadržaj koji je policija označila kao onaj koji promoviše nasilje i terorizam, uslediće, naravno, finansijske kazne. Propisi koji bi ovu praksu regulisali na nivou EU trebali bi da budu dovršeni sledećeg meseca.

 

Izvor: itvesti.info
 

Na našoj web stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Pored toga kolačiće koristimo i u analitičke svrhe jer želimo da poboljšamo i nadogradimo našu web stranicu. Kolačići nam takođe pomažu da pripremimo relevantne sadržaje i reklamne poruke za Vas. Možete pročitati više o kolačićima na web lokaciji „O kolačićima“. Ukoliko se slažete sa upotrebom kolačića na sajtu molimo Vas da potvrdite ovo.

 

Više o upotrebi kolačića

Upotreba kolačića na web sajtu www.pyxis.rs

Šta su kolačići (cookies)?

Kolačići su mali fajlovi koji se odnose na rad web sajtova, najčešće kako bi se korisničko iskustvo učinilo boljim.

Kolačić obično sadrži niz slova i brojeva koji se učitavaju na računaru korisnika kada posećuju određenu web lokaciju. Svaki put kada je ponovo posetite, web stranica će dobiti informacije o kolačiću koji je bio učitan i identifikovao korisnika.

Pored poboljšanja korisničkog iskustva, njihova svrha je višestruka. Kolačići se takođe mogu koristiti za analizu ponašanja ili identifikacije korisnika. Zbog toga se razlikuju različite vrste kolačića.
 

Vrste kolačića koje koristimo na našoj web stranici

Kolačići koje koristimo na ovoj stranici prate smernice:

1. Hitno potrebni kolačići

Takvi kolačići omogućavaju korišćenje osnovnih komponenti za pravilno funkcionisanje web stranice. Bez ovih kolačića, sadržaj koji koristite na ovom web sajtu ne radi pravilno (npr. Najava, proces kupovine, bezbednost ...).

2. Iskustveni kolačići

Takvi kolačići prikupljaju podatke o tome kako se korisnici ponašaju na web sajtu u cilju poboljšanjavanja komponenti web sajta (npr. koji delovi (stranice) web sajta su najčešće posećeni ...). Ovi kolačići ne prikupljaju informacije pomoću kojih bismo mogli identifikovati korisnika.

3. Funkcionalni kolačići

Takvi kolačići omogućavaju dase web sajt "seti" nekih podešavanja i izbora (korisničko ime, jezika, regiona, ...) i obezbedi napredne, personalizovane funkcije. Ovi kolačići mogu Vam omogućiti da pratite svoje kampanje na web lokaciji.

4. Oglasni ili ciljani kolačići

Takvi kolačići se obično koristi za reklamiranje i socijalne mreže (trećim licima) kako bismo Vam pokazali više ciljanih reklama, ograničavajući ponavljanje ili meri efikasnost reklamnih kampanja. Ovi kolačići mogu omogućiti praćenje Vaših online aktivnosti.

Upravljanje kolačićima

Sami odlučujete o upotrebi kolačića. Uvek možete ukloniti kolačiće kako biste uklonili svoju vidljivost na mreži. Takođe, konfigurišite većinu pregledača tako da ne prihvataju kolačiće

Za informacije o mogućnostima pojedinačnih pretraživača, predlažemo da pogledate podešavanja.

Upravnik kolačićima

Pyxis Web Design Studio Kragujevac