Blog

Online prodavnica čini vaše proizvode dostupne svima

Prijateljica sa dvoje male dece me je inspirisala da danas pišem o online prodavnicama.

Rekla mi je da je njeno vreme za kupovinu uveče kada uspava decu, negde posle 22h, i da može da pazari samo u online okruženju. Instagram prodaja joj je prilično nepouzdana ukoliko iza Instagram profila ne stoji neki web sajt sa online prodajom. Tako da joj je izbor sužen na par trgovinskih lanaca koji imaju online prodaju, te se neretko opredeli i za kupovinu preko Instagrama ali uz plaćanje pouzećem.

Dragi trgovci, da li znate koliko tržište vas čeka u online okruženju?

Da znam, nema ništa zabavnije od obilaženja prodavnica i „borbe“ sa vrećicama. Pa onda napravimo pauzu u obližnjem kafeu. Milina!

Međutim, kada živite van Beograda ili nekog većeg grada „oplemenjenog“ tržnim centrom, šoping ne izgleda baš tako. Treba sesti u auto ili autobus, voziti se do najbližeg grada sa tržnim centrom i izdvojiti čitav dan za jednu takvu avanturu. Ovo je ozbiljan luksuz za moju prijateljicu sa dvoje dece. Reče mi nedavno - kada vidim da baš to što želim da kupim ima online prodaju, sunce me ogreje.

Prednost online prodaje nije samo u raspoloživom tržištu, već i u činjenici da vam je za otvaranje jednog dućana potrebna ogromna količina para čime ćete pokriti samo jedno mesto sa okolinom. Solidna online prodavnica koja će vam pokriti čitavu zemlju, a i šire (Pošta Srbije je na ovom polju unapredila svoje usluge kada je u pitanju ovakva trgovina sa ExYU zemljama), košta od 700 evra ukoliko želite plaćanje pouzećem ili oko 1.500 evra ako želite plaćanje karticama. Napravite cost-benefit analizu pa sami procenite.

Ukoliko vaš super-proizvod ima online prodaju nećete usrećiti samo ovu moju prijateljicu sa dvoje male dece, već i devojke koje žive u unutrašnjosti Srbije daleko od Beograda, Niša ili Kragujevca, nas koji ne stižemo da odemo da kupimo npr poklon za rođendan drugarici, ali i momke i muževe koji preziru šoping, a opet moraju da kupe nešto svojoj dragoj za godišnjicu veze ili braka.

Čini mi se da sam kroz ovaj tekst samo otvorila priču o online prodavnicama, ima tu još puno toga da se kaže.

Zapamtite, Internet je jedno veliko tržište na kome može svašta da se proda. Kada svoju online prodavnicu povežete sa društvenim mrežama i digitalnim marketingom, vaš uspeh je zagarantovan.

Verujte mi na reč, online prodavnice i digitalni marketing uopšte nisu skupi, a donose ozbiljnu zaradu.  

Ako vam je potreban savet oko pokretanja online prodavnice, slobodno nas kontaktirajte, imamo puno iskustva. Što se tiče zakonskog okvira, Zakon o elektronskoj trgovini dostupan vam je ovde. 

 

Autor: Katarina Senić

Na našoj web stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Pored toga kolačiće koristimo i u analitičke svrhe jer želimo da poboljšamo i nadogradimo našu web stranicu. Kolačići nam takođe pomažu da pripremimo relevantne sadržaje i reklamne poruke za Vas. Možete pročitati više o kolačićima na web lokaciji „O kolačićima“. Ukoliko se slažete sa upotrebom kolačića na sajtu molimo Vas da potvrdite ovo.

 

Više o upotrebi kolačića

Upotreba kolačića na web sajtu www.pyxis.rs

Šta su kolačići (cookies)?

Kolačići su mali fajlovi koji se odnose na rad web sajtova, najčešće kako bi se korisničko iskustvo učinilo boljim.

Kolačić obično sadrži niz slova i brojeva koji se učitavaju na računaru korisnika kada posećuju određenu web lokaciju. Svaki put kada je ponovo posetite, web stranica će dobiti informacije o kolačiću koji je bio učitan i identifikovao korisnika.

Pored poboljšanja korisničkog iskustva, njihova svrha je višestruka. Kolačići se takođe mogu koristiti za analizu ponašanja ili identifikacije korisnika. Zbog toga se razlikuju različite vrste kolačića.
 

Vrste kolačića koje koristimo na našoj web stranici

Kolačići koje koristimo na ovoj stranici prate smernice:

1. Hitno potrebni kolačići

Takvi kolačići omogućavaju korišćenje osnovnih komponenti za pravilno funkcionisanje web stranice. Bez ovih kolačića, sadržaj koji koristite na ovom web sajtu ne radi pravilno (npr. Najava, proces kupovine, bezbednost ...).

2. Iskustveni kolačići

Takvi kolačići prikupljaju podatke o tome kako se korisnici ponašaju na web sajtu u cilju poboljšanjavanja komponenti web sajta (npr. koji delovi (stranice) web sajta su najčešće posećeni ...). Ovi kolačići ne prikupljaju informacije pomoću kojih bismo mogli identifikovati korisnika.

3. Funkcionalni kolačići

Takvi kolačići omogućavaju dase web sajt "seti" nekih podešavanja i izbora (korisničko ime, jezika, regiona, ...) i obezbedi napredne, personalizovane funkcije. Ovi kolačići mogu Vam omogućiti da pratite svoje kampanje na web lokaciji.

4. Oglasni ili ciljani kolačići

Takvi kolačići se obično koristi za reklamiranje i socijalne mreže (trećim licima) kako bismo Vam pokazali više ciljanih reklama, ograničavajući ponavljanje ili meri efikasnost reklamnih kampanja. Ovi kolačići mogu omogućiti praćenje Vaših online aktivnosti.

Upravljanje kolačićima

Sami odlučujete o upotrebi kolačića. Uvek možete ukloniti kolačiće kako biste uklonili svoju vidljivost na mreži. Takođe, konfigurišite većinu pregledača tako da ne prihvataju kolačiće

Za informacije o mogućnostima pojedinačnih pretraživača, predlažemo da pogledate podešavanja.

Upravnik kolačićima

Pyxis Web Design Studio Kragujevac